Translate the page

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το τέλος του Μπεν Αλί


Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Τυνησία με ανταλλαγές πυρών μεταξύ ενόπλων και δυνάμεων ασφαλείας, τη στιγμή που η μεταβατική ηγεσία επιχειρεί να συγκροτήσει την πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην ιστορία της χώρας μετά του τίτλους τέλους του καθεστώτος Μπεν Άλι. Πυροβολισμοί σημειώθηκαν την Κυριακή κοντά στο προεδρικό μέγαρο, την έδρα αντιπολιτευόμενου κόμματος και τα γραφεία κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια ώρα, το Διαδίκτυο «πλημμυρίζει» με προβλέψεις για ανατροπές καθεστώτων στον αραβικό κόσμο, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται ότι οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έπαιξαν ρόλο στην εξέγερση στην Τυνησία.

Το κενό εξουσίας μετά τους τίτλους τέλους για τον Μπεν Αλί με την άτακτη φυγή του στη Σαουδική Αραβία το βράδυ της Παρασκευής οδήγησε σε χαοτικές σκηνές στους δρόμους της Τύνιδας.

Πυροβολισμοί, λεηλασίες, απόδραση κρατουμένων από φυλακές, ένας σιδηροδρομικός σταθμός στις φλόγες, συγκρούσεις ενόπλων και δυνάμεων ασφαλείας, συνέθεσαν το εκρηκτικό σκηνικό. Παρακρατικές συμμορίες και φανατικοί υποστηρικτές του προέδρου που έφυγε κυνηγημένος τρομοκράτησαν πολίτες και πυροβολούσαν αδιακρίτως από οχήματα εν κινήσει.

Μέλη της οικογένειας του Μπεν Αλί συνελήφθησαν την Κυριακή, καθώς και ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου, άνθρωπος-κλειδί του καθεστώτος, τον οποίο μαρτυρίες θέλουν να ενορχήστρωσε τις ταραχές με σκοπό να προκληθεί χάος που θα ευνοούσε την επιστροφή του Μπεν Αλί στην Τυνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...