Translate the page

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Απαγορεύει κλωνοποίηση ζώων για κατανάλωση η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη τα σχέδιά της να απαγορεύσει επί 5 έτη την κλωνοποίηση ζώων με σκοπό την κατανάλωση στην Ευρώπη, αλλά όχι και την εισαγωγή τροφίμων παραγώγων κλωνοποίησης από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οι Ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει τον περασμένο Ιούλιο πλήρη απαγόρευση όλων των τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους φυσιολογικά αναπαραχθέντες απόγονούς τους, επικαλούμενοι ηθικές ανησυχίες για τη βιομηχανική παραγωγή κλωνοποιημένου κρέατος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι μία προσωρινή απαγόρευση πέντε ετών της κλωνοποίησης για παραγωγή κρέατος είναι δικαιολογημένη με βάση τις ανησυχίες για την ευζωία των ζώων, αλλά ότι η απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από φυσιολογικά αναπαραχθέντες απογόνους κλωνοποιημένων ζώων δεν είναι απαραίτητη και θα προκαλούσε πρόβλημα στο παγκόσμιο εμπόριο.

"Τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή. Το θέμα είναι η προστασία των ζώων", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών Τζον Νταλί. Ο επίτροπος υποστήριξε παράλληλα ότι θα ήταν αδύνατη η επιβολή απαγόρευσης στην εισαγωγή προϊόντων κρέατος που προέρχεται από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, καθώς είναι επιστημονικά αδύνατος ο διαχωρισμός τους από τα προϊόντα που προέρχονται από φυσιολογικά αναπαραχθέντα ζώα.

Οργανώσεις προστασίας των ζώων επέκριναν ωστόσο την απόφαση της Επιτροπής, λέγοντας ότι υπέκυψε σε πιέσεις τρίτων χωρών. "Δεν δεχόμαστε τη θέση της Επιτροπής ότι θα ήταν αδύνατο να επιβληθεί απαγόρευση που περιλαμβάνει τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, καθώς εφαρμόζονται ήδη μέθοδοι εντοπισμού [άλλων] κρεάτων", δήλωσε η Σόνια Βαν Τίσλεν, διευθύντρια του Eurogroup for Animals.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...